Zielona herbata jest znana i doceniana od wielu wieków. Japończycy twierdzą nawet, że jej regularne picie potrafi uchronić przed wieloma chorobami. Co takiego znajduje się w jej składzie oraz jak długo parzyć zieloną herbatę, żeby utrzymać jej najlepsze właściwości?
Herbata pełna zdrowia
Istnieje bardzo wiele rodzajów zielonej herbaty. Znanych jest sporo gatunków, a smak poszczególnych może również się różnić w zależności od strefy klimatycznej regionu, w którym jest uprawiana, wieku listków oraz nawet pory dnia, gdy jest zrywana.
Zielona herbata jest uznawana za jedną z najzdrowszych. Zawiera witaminy A, B, C, E, składniki mineralne (m. in. wapń, potas, cynk, fluor), a także teinę, antyoksydanty, alkaloidy i lipidy.
Jak parzyć zieloną herbatę?
W przypadku tego szlachetnego rodzaju powinno się zalać niewielką ilość liści wodą przegotowaną raz, a następnie przestudzoną do temperatury 70 stopni. Zielonej herbaty nie można zalewać wrzątkiem. Zaparzanie trwa maksymalnie 4 minuty. Jeśli zależy nam na naparze pobudzającym – należy wypić ten z pierwszego parzenia, drugie ma działanie uspokajające.
Najnowsze komentarze